Jessica dark-colored bathroom design

Основни стъпки при ремонт на баня

Предстои Ви ремонт на банята, но не знаете от къде да започнете?
В следващите няколко стъпки ще се запознаете с основните съвети и насоки, необходими да създадете мечтаната баня. Да започваме!

Jessica.bg dark bathroom design

Тип ремонт - цялостен или частичен

Цялостен (основен) ремонт - често срещан вариант при новото строителство, когато е необходимо да се изгради изцяло нова баня, както и при по-старо строителство, когато има нужда от цялостно обновление. Важен момент е, че помещението няма да може да бъде използвано по предназначение по време на ремонтните дейности. Сложността на ремонта зависи от това, дали помещението е подготвено или е необходимо демонтиране на стари плочки и оборудване. Основните ремонти са свързани с по-голям бюджет и по-дълъг срок на изпълнение.

Частичен (освежителен) ремонт - подходящ за сравнително нова или добре запазена баня. С навлизането на все по-нови модели и по-модерни технологии, подмяната на оборудване или аксесоари може да се осъществи и с цел да се модернизира и освежи помещението, без да е необходим цялостен ремонт. Освежителните ремонти са по-лесни за планиране относно бюджет и изпълнение, като обикновено помещението остава частично или изцяло функционално по време на ремонта.

Jessica.bg light bathroom design
Planning picture from Freepik

Планиране на ремонта

Правилното планиране и продължителността на ремонта са от съществено значение, особено при цялостен ремонт на банята, когато помещението няма да бъде използвано по предназначение за определен период от време. По възможност е препоръчително условията по ремонта между Възложител и Изпълнител да се официализират чрез договор за изпълнение.

Правилният избор на майстор или фирма изпълнител е от съществено значение за поставянето на срокове, условия и тяхното изпълнение.

Определяне на бюджет

Бюджетът е основно обвързан с класа на банята, който сме избрали, сложността на изпълнението на проекта, нивото на оборудване и използваните материали. Освен сумата за материали е необходимо да включим и сума за услуги и труд в случаите, когато използваме изпълнител. Имайки предвид динамиката на цените, препоръчително е да започнем нов проект с бюджет, съобразен с най-актуалните към момента на образуването му цени.

Независимо от класа на банята е добре да предвидим и сума за “непредвидени разходи”, които могат да възникнат, за да не се налага спиране на процеса.

Money picture from Freepik
Jessica.bg light bathroom design

Избор на оборудване

Основните фактори при избор на оборудване се определят от мащаба на ремонта, бюджета, с който разполагаме и не на последно място - функционалността. Ергономичността и функционалността на оборудването значително ще повишат нивото на комфорт при употреба. Модните тенденции постоянно се променят и всяка година навлизат нови модели и технологии, затова е важно да се фокусираме върху оборудване, което отговаря на нашите лични предпочитания.

Винаги може да се посъветваме със специалист в областта за професионално мнение и консултация.

Избор на визия, дизайн

Банята е помещение, в което прекарваме значителна част от ежедневието си, затова, освен функционалност, важно е да потърсим и комфорт. Правилната комбинация на цветове, форми и пропорции допринася значително за цялостното усещане.

Но преди да се насладим на красиво и функционално помещение е добре да съобразим няколко момента:

  • Съвместимостта между визията за баня и техническата възможност за изпълнение;
  • Планирането на основен бюджет, както и на извънредни разходи;
  • Измерване на помещението, разпределение на оборудването, както и необходимите изводи за ВиК и електрическата инсталация.

За правилното проектиране на помещението може да се посъветваме с професионалист (дизайнер), за да сме сигурни, че ще получим професионални съвети и насоки за неговото осъществяване.

В заключение

Цялостната подготовка и изпълнение на проект за ремонт на баня е препоръчително да бъде максимално професионално, защото банята е помещение, което подлежи на ремонт веднъж на няколко години. За нас ще бъде удоволствие да Ви съдействаме за създаването и реализирането на банята на Вашите мечти.

Свържете се с нас Разгледайте нашите шоуруми
от Admin user
01-06-2023 13:50:27